
MIT’den bir grup araştırmacı, geçen hafta Programlama Dili Tasarımı ve Uygulaması konferansında (Programming Language Design and Implementation conference) sunulan bir bildiride, “Gen” adlı yeni bir olasılıksal programlama sistemi tanımladılar. Denklemlerle uğraşmak zorunda kalmadan veya manuel olarak yüksek performanslı kod yazmadan kullanıcılar AI tekniklerinin uygulandığı birden fazla alandan model ve algoritmalar yazıyor. Gen’in farkı bu noktada devreye giriyor ve uzmanlara karmaşık modeller ve çıkarım algoritmaları yazmalarını sağlıyor.
Örneğin, makalelerinde, araştırmacılar, kısa bir Gen programının 3-Boyutlu modeller, otonom sistem uygulamaları, insan-makine etkileşimlerini ve artırılmış gerçekliği içeren zor bir bilgisayarlı çıkarım görevini üstlenebileceğini göstermektedir. Sahne arkasında, bu program grafik oluşturma, derin öğrenme ve olasılık simülasyonu türlerini gerçekleştiren bileşenleri içerir. Bu çeşitli tekniklerin kombinasyonu sayesinde bazı araştırmacılar tarafından geliştirilen önceki sistemlerden daha iyi doğruluk ve hız sağlar.
Basitliği nedeniyle araştırmacılar, Gen’in acemilerden uzmanlara kadar herkes tarafından kolayca kullanılabileceğini söylüyorlar. Elektrik Mühendisliği ve Bilgisayar Bilimi Bölümünde doktora öğrencisi olan Marco Cusumano-Towner: “Bu çalışmanın motivasyonundan biri, otomatik AI eğitimini bilgisayar bilimi veya matematik alanında daha az uzmanlığa sahip kişiler için daha erişilebilir hale getirmek.” diyor ve ekliyor, “Ayrıca verimliliği artırmak istiyoruz; bu, uzmanların yapay zeka sistemlerini hızla yinelemelerini ve prototiplemelerini kolaylaştırmak anlamına geliyor.”
kaynak: news.mit.edu/2019/ai-programming-gen-0626