
Sektör standartı haline gelen Photoshop resim düzenleme programının geliştiricisi Adobe, resimlerin manipüle edilip edilmediğini tespit edebilen yeni bir yapay zeka geliştirdiği ortaya çıktı.
Adobe’nin yayınladığı blog yazısına göre, UC Berkeley’li bilim insanlarıyla ortaklığı ve DARPA’nın finanse ettiği araştırma, Photoshop’un bir görüntünün bölümlerini yeniden şekillendiren ve rötuşlayabilen “ liquify” aracıyla yapılan düzenlemelere odaklanıyor. Neural network — yapay sinir ağları — yardımıyla yüzü değiştirilen ve orjinal resimleri tarayan yapay zeka ile, %99 oranında başarı sağlanıyor. Bu arada insanların değiştirilmiş görsellerde ki başarı oranı sadece %53. Neredeyse yazı tura atmak kadar. Bu oran yapay sinir ağları ve yapay zekanın öğrenme başarısını göstermesi açısından oldukça önemli.
Adobe’nin blog yazısında dikkat çektiği sahte görsellerin ve kara propagandaya malzeme olan içeriklerin artması sorunun insanda mı yoksa makinede mi olduğu sorusu bir kez daha bana hatırlattı. Konu ile ilgili bölümü aşağıda bulabilirsiniz.
Photoshop ve Adobe’nin diğer yaratıcı araçlarının dünya üzerindeki etkileriyle gurur duysak da, teknolojimizin etik etkilerini de tanıyoruz. Gördüğümüz şeye güven, görüntü düzenlemenin her yerde olduğu bir dünyada giderek daha önemli hale geliyor — sahte içerik ciddi ve giderek daha acil bir konu. Adobe, dijital medyaya duyulan güveni ve otoriteyi arttırmak için yapay zeka (AI) gibi yeni teknolojiler kullanarak sürekli araştırma yaparak, yeni teknolojileri hayata geçirmenin en yararlı ve sorumlu yollarını bulma konusunda kararlı bir şekilde çalışmaktadır.